Vul een zoekterm in

Diabetes

Meer over diabetes

Diabetes mellitus (suikerziekte) wat is het eigenlijk?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Een gezond lichaam regelt de bloedsuikerspiegel uiterst nauwkeurig met het hormoon insuline. Mensen met diabetes hebben een te hoog bloedglucosegehalte, omdat hun lichaam geen insuline meer aanmaakt of niet goed reageert op de aangemaakte insuline.
Het gevolg: de bloedglucosespiegel loopt te hoog op omdat er te veel bloedsuiker in het bloed achterblijft. Dat is schadelijk voor het hele lichaam.

Toelichting: bloedglucose, geeft het lichaam energie. Dit is nodig voor het functioneren van spieren en organen. Uit de koolhydraten in onze voeding haalt ons lichaam glucose. Dit komt vervolgens in het bloed terecht als bloedglucose. Normaal zorgt uw lichaam ervoor dat er voldoende insuline vrijkomt om die glucose om te zetten in energie. Hierdoor blijft uw bloedsuikerspiegel op peil. Bij diabetes is die bloedglucosespiegel uit balans en loopt te hoog op. Het teveel aan bloedglucose wordt niet omgezet in energie, maar blijft in het bloed. Nu begrijpt u waarom u zich zo moe voelt als u diabetes hebt. 


Er zijn verschillende vormen van diabetes, maar de bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1 (15% van de mensen met diabetes)


Bij type 1 diabetes maakt het lichaam helemaal geen insuline meer. De meeste mensen met type 1 diabetes krijgen het al op jonge leeftijd.

Symptomen: vaak dorst en veel plassen, afvallen zonder dat daar een reden voor is, ziek en beroerd voelen, constant hongergevoel, wazig zien.

Diabetes type 2 (85-90% van de mensen met diabetes)


Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar onvoldoende. Diabetes type 2 ontstaat geleidelijk.

Symptomen: vaak dorst en veel plassen, vermoeidheid, rode en branderige ogen, wazig, dubbel of slecht zien, slecht genezende wondjes, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen, vaak terugkerende infecties.

Een derde vorm van diabetes is zwangerschapsdiabetes. Het komt voor bij één op de twintig zwangerschappen en is meestal tijdelijk. Na de bevalling is de diabetes meestal binnen een dag verdwenen. Meer hierover op de pagina 'Kans op diabetes'.  

Diabetes is niet te genezen en de ziekte heeft zeker invloed op het dagelijks leven. Mediq Apotheek geeft diabetespatiënten graag de juiste zorg en begeleiding. Want met een uitgekiende behandeling is met diabetes goed te leven.

Meer info vindt u op de website van het Diabetesfonds.

Feiten en cijfers

• Ruim 800.000 Nederlanders hebben diabetes en weten dat ook.
• Zo’n 200.000 mensen hebben diabetes zonder het te weten.
• Van elke zestien Nederlanders heeft er één diabetes
• 750.000 Nederlanders zitten in de gevarenzone. Van hen ontwikkelt 30% binnen zes jaar diabetes type 2.
• Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Een op de tien heeft diabetes type 1.
• In 2025 zullen ruim 1,3 miljoen Nederlanders diabetes hebben. 
Bron: RIVM en Diabetesfonds

Hypo en hyper

Het lukt niet altijd om uw bloedglucose op peil te houden en dat heeft vervelende gevolgen.

Wat is een hypo?
Als uw bloedglucose te laag is, hebt u een hypo. U wordt trillerig, gaat zweten en geeuwen en u krijgt hartkloppingen of duizelingen. Meestal is het voldoende om wat suiker te nemen. 

Wat is een hyper?
Als uw bloedglucose te hoog is, hebt u een hyper. U krijgt de oude diabetesklachten: veel plassen, veel dorst, vermoeid zonder reden. Bij een hyper moet u blijven drinken en doorgaan met het gebruiken van uw medicijnen.

Mediq Apotheek
Versie: 12.1 [01-08-2017]